Pembantu Penyediaan Makanan Gred N1
KLASIFIKASI PERKHIDMATAN | : | PENTADBIRAN DAN SOKONGAN | |
KUMPULAN PERKHIDMATAN | : | PELAKSANA | |
SYARAT LANTIKAN | : | 1. | Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:
|
SYARAT KELAYAKAN BAHASA MELAYU | : | 2. | Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan. |
PROGRAM TRANSFORMASI MINDA/PEPERIKSAAN | : | 3. | Pegawai dalam percubaan adalah dikehendaki hadir dengan jayanya Program Transformasi Minda dan lulus peperiksaan perkhidmatan yang ditetapkan oleh Ketua Jabatan/Perkhidmatan yang berkenaan. |
PENGESAHAN DALAM PERKHIDMATAN | : | 4. | Pegawai yang dilantik adalah layak disahkan dalam perkhidmatan apabila telah:
|
KENAIKAN PANGKAT KE GRED N2 | : | 5. | Pembantu Penyediaan Makanan Gred N1 adalah layak dipertimbangkan bagi kenaikan pangkat ke jawatan Pembantu Penyediaan Makanan Gred N2 yang kosong apabila telah:
|
KENAIKAN PANGKAT KE GRED N3 | : | 6. | Pembantu Penyediaan Makanan Gred N2 adalah layak dipertimbangkan bagi kenaikan pangkat ke jawatan Pembantu Penyediaan Makanan Gred N3 yang kosong apabila telah:
|
KENAIKAN PANGKAT KE GRED N4 | : | 7. | Pembantu Penyediaan Makanan Gred N3 adalah layak dipertimbangkan bagi kenaikan pangkat ke jawatan Pembantu Penyediaan Makanan Gred N4 yang kosong apabila telah:
|
SYARAT PENINGKATAN SECARA LANTIKAN KE JAWATAN PENOLONG PEGAWAI PENYEDIAAN MAKANAN GRED C5 |
: | 8. | Pembantu Penyediaan Makanan yang menunjukkan prestasi yang cemerlang adalah layak dipertimbangkan oleh Pihak Berkuasa Melantik berkenaan untuk Peningkatan Secara Lantikan ke jawatan Penolong Pegawai Penyediaan Makanan Gred C5 yang kosong mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dalam skim perkhidmatan berkenaan. |
DESKRIPSI TUGAS | : | Bertanggungjawab memilih, mengasingkan dan menerima makanan basah/ mentah dan kering mengikut arahan pegawai yang menerima bekalan makanan daripada pembekal. Menyimpan makanan dalam stor, chiller dan freezer mengikut tatacara penyimpanan serta melaksanakan pra-penyediaan makanan, pembungkusan dan membersihkan peralatan dan kawasan. | |
Nota: Skim perkhidmatan ini membatalkan skim perkhidmatan Pembantu Penyediaan Makanan yang berkuat kuasa pada 1 Julai 2016 (Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 1 Tahun 2016). |